Tips για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε οροφές

//Tips για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε οροφές

Η ηλιακή ενέργεια είναι μία από τις πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Είναι πολύ πιο καθαρή από τα ορυκτά καύσιμα και ευρέως διαθέσιμη. Έτσι, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να καλύψετε τις ενεργειακές ανάγκες της κατοικίας σας. Εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του σπιτιού σας, μπορείτε να είστε αυτάρκεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν λοιπόν πρόκειται να επενδύσετε στην ηλιακή ενέργεια, οι ακόλουθες συμβουλές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες ώστε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις, αποφεύγοντας πιθανά λάθη που θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετα κόστη.  

Τί είδους βάση στήριξης φωτοβολταϊκών πάνελ να επιλέξετε

Εάν αναρωτιέσαι τί είδους σύστημα στήριξης να επιλέξετε για την εγκατάσταση των πάνελ, να έχετε κατά νου να ζητήσετε κατασκευές αποτελούμενες από αλουμίνιο αντί για εν θερμώ γαλβανισμένο ή προ-γαλβανισμένο χάλυβα, τουλάχιστον τις τεγίδες που έρχονται σε επαφή με τα πάνελ. Διαφορετικά υλικά προκαλούν ηλεκτροχημική διάβρωση με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το πλαίσιο του πάνελ. Επιπλέον, το αλουμίνιο οδηγεί σε μεγαλύτερη επενδυτική απόδοση σε σύγκριση με τα συστήματα στήριξης κατασκευασμένα από άλλα υλικά. Καθώς το αλουμίνιο είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στη διάβρωση υλικό, παραμένει αναλλοίωτο κατά τη διάρκεια των χρόνων, με δυνατότητα να ανακυκλωθεί πλήρως έπειτα από χρόνια χωρίς να χάσει τις ιδιότητές του. 

Η ολοκληρωμένη γκάμα συστημάτων στήριξης της Alumil Solar συνοδεύονται από 20 χρόνια εγγύηση, εξασφαλίζοντας τη μεγιστοποίηση της επένδυσης.

Είναι η στέγη σας κατάλληλη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ;

Εάν είστε πολύ κοντά στην απόφαση να εγκαταστήσετε Φ/Β στην οροφή σας, σκεφτείτε πρώτα εάν η στέγη σας χρειάζεται επισκευές ή είναι πολύ παλιά. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε μια αρκετά παλιά οροφή ίσως δεν οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί σύντομα να την επισκευάσετε. Και τί συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα απεγκαταστήσετε και θα εγκαταστήσετε ξανά τα πάνελ;

Λάβετε λοιπόν υπόψη σας ότι τα ηλιακά πάνελ μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής 25 ετών ή και περισσότερο υπό κανονικές συνθήκες, καθώς και ότι τα υλικά από τα οποία έχει κατασκευαστεί η στέγη σας μπορεί να επηρεαστούν από περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως χιόνι, βροχή, χαλάζι, και ηλιοφάνεια. Έτσι, πιθανότατα οι στέγες δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από 20 χρόνια. Επομένως, η κατάσταση της οροφής σας πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή πριν από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ. Οι έγκαιρες επισκευές θα αποτρέψουν μελλοντικά προβλήματα και πρόσθετες δαπάνες για την αφαίρεση των πάνελ και την επανεγκατάστασή τους, μετά την ολοκλήρωση των επισκευών της οροφής.

Μπορεί η στέγη σας να αντέξει επιπλέον βάρος;

Τα ηλιακά πάνελ θα αυξήσουν σημαντικά το βάρος που υποστηρίζει τώρα η οροφή σας. Σε περίπτωση που η οροφή δεν μπορεί να αντέξει το επιπλέον βάρος, τότε μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε μια επαγγελματική αξιολόγηση της κατάστασης της στέγης σας. Ο επαγγελματίας θα σας ενημερώσει εάν απαιτείται πρόσθετη υποστήριξη για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

Έχετε υπόψη τη συντήρηση των φωτοβολταϊκών πάνελ

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα πάνελ καθώς και την οροφή σας σε καλή κατάσταση, για να έχετε τη μέγιστη δυνατή παραγόμενη ενέργεια. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν εμποδίζει τα πάνελ να απορροφούν αποτελεσματικά τον ήλιο. Έτσι, πριν εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης. Ρωτήστε την εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση ποιες θα ήταν αυτές οι διαδικασίες και σκεφτείτε εάν είστε σε θέση να τις κάνετε με συστηματικό τρόπο. Επιπλέον, θα πρέπει πρώτα να συζητήσετε με τον εγκαταστάτη σας την εγγύηση πριν αποφασίσετε να καθαρίσετε μόνοι σας τα πάνελ. Υπάρχει πιθανότητα ο κατασκευαστής φωτοβολταϊκών πάνελ να ακυρώσει την εγγύηση σε αυτή την περίπτωση.

Επιλέγοντας τη σωστή γωνία κλίσης εγκατάστασης

Εάν έχετε κεραμοσκεπή, τότε η καλύτερη γωνία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ είναι η γωνία κλίσης της στέγης σας. Στην περίπτωση μιας ταράτσας, έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε είτε να τοποθετήσετε τα πάνελ σε συστήματα στήριξης με την βέλτιστη ετήσια κλίση της περιοχής, είτε να τα τοποθετήσετε σε επίπεδη θέση. Ωστόσο, στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει να είστε έτοιμοι να καθαρίζετε τα πάνελ πιο συχνά κατά τη διάρκεια του έτους και να γνωρίζετε ότι η παραγόμενη ενέργεια θα είναι μειωμένη. Διαφορετικά, όταν τα φωτοβολταϊκά πάνελ εγκαθίστανται με γωνία κλίσης, μπορούν να αυτοκαθαρίζονται κατά τη διάρκεια της βροχής. 

Επιπλέον, αν υπάρχουν μεγάλα δέντρα γύρω από τη στέγη σας, θα δημιουργήσουν σκιές που θα δυσκολέψουν τη απορρόφηση των ηλιακών ακτινών από τα πάνελ, μειώνοντας την παραγόμενη ενέργεια. Σκεφτείτε επίσης εάν το σπίτι σας θα κρυφτεί από τον ήλιο στο μέλλον. Εάν η στέγη σας για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτίθεται σε αρκετό ηλιακό φως, τότε η επένδυση στην ηλιακή ενέργεια είναι μια πολύ καλή ιδέα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είστε σίγουροι ότι το μέρος της στέγης σας στο οποίο αποφασίσατε να εγκαταστήσετε τους ηλιακούς συλλέκτες είναι αυτό που δέχεται το περισσότερο ηλιακό φως.

Πόσα πάνελ μπορεί να στηρίξει η οροφή σας;

Η επιφάνεια της οροφής σας καθορίζει πόσα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να εγκατασταθούν. Εάν το μέγεθος της οροφής σας είναι μικρό ή ένα μικρό τμήμα της εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως, δεν θα είναι δυνατή η εγκατάσταση πολλών φωτοβολταϊκών πάνελ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αρκετά σημαντικό να αποφευχθούν κακές πρακτικές εγκατάστασης, επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση του αριθμού των εγκαταστημένων πάνελ και κατ΄ επέκταση της ηλιακής ενέργειας που παράγεται. Οι κακές κατασκευές εγκατάστασης μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνες σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών. 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, πριν αποφασίσετε να επενδύσετε στην ηλιακή ενέργεια, να πραγματοποιήσετε αρχικά μια εκτεταμένη έρευνα εταιρειών που θα αναλάβουν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ. Βρίσκοντας τον κατάλληλο συνεργάτη, θα σας βοηθήσει να λάβετε σωστές αποφάσεις αναλύοντας τις ανάγκες σας. 

2021-11-15T13:43:35+02:00 15 Νοεμβρίου, 2021|Εταιρικά|